از مشکلات رایجی که برای مو ایجاد میشود، موخوره است. این معضل که نام علمی آن Trichptylosis (تریکوپتیلوزین) است باعث میشود تا قسمت انتهایی مو دچار شکافتگی شود. علت اصلی ایجاد این شکافتگی، آسیب وارد شده به کوتیکول مو است. کوتیکول به عنوان یک لایهی محافظ خارجی مو باعث حفظ سلامت مو و مراقبت از آن در برابر آسیبها میشود. بیایید با این معضل بیشتر آشنا شده و دلایل بروز و راه های درمانش آن را بشناسیم.
انواع موخوره
موخوره به شکلهای مختلفی اتفاق میافتد. بر خلاف تصور اغلب افراد که تنها به حالت دوشاخهای سر مو، موخوره میگویند، این عارضه میتواند باعث ایجاد حالتهای مختلف در سر مو شود که هر یک از آنها را معرفی میکنیم.
- موخوره دو شاخه: این نوع موخوره را میتوان شایعترین نوع آن دانست. در این نوع انتهای مو شکافته شده و به شکل حرف Y تغییر شکل میدهد.
- موخوره سه شاخه: در این نوع موخوره نیز سر مو دچار شکاف میشود. اما به جای دو شاخه، در این نوع شاهد سه شاخه شدن مو خواهید بود. در واقع مو به شکل چنگال در میآید و میتوان آن را از حالت قبلی وخیمتر دانست.
- موخوره به شکل پر: در نوع سوم ، شاهد شاخه شاخه شدن مو در فواصل مختلف انتهای آن هستیم.
- موخوره درختی: این حالت شباهت زیادی به موخوره به شکل پر دارد. اما در این نوع آسیبها و شکافتگیهای مو تنها در یک طرف آن ایجاد میشوند.
- موخوره گرهای: در این نوع، در بخش انتهایی شکلی شبیه به گرهخوردگی خواهد داشت. اما در حقیقت گره نخورده است. گفتنیست که در صورت اقدام نکردن برای رفع این مشکل تعداد گرهها میتواند بیشتر شود.
- موخوره ناقص: در این نمونه شما شاهد یک شکاف در طول ساقهی مو خواهید بود. این شکاف در انتها نیست و باعث دو شاخه شدن مو نمیشود.
- موخوره نقاط سفید: این موخوره را میتوان خطرناکترین نوع موخوره دانست که در آن ساقهی مو در فواصل مختلف نازک میشود.
ایجاد هر یک از این انواع، دلایل خاص خود را دارد. اما در ادامه به بررسی علل کلی به وجود آمدن این معضلات میپردازیم تا با شناخت همهی آنها بتوانید راه را بر ایجاد هر یک از آنها ببندید.
علل به وجود آمدن موخوره
عدم مراقبت از مو میتواند شما را با مشکلات متعددی مواجه کند. همانطور که گفتیم یکی از رایجترین این مسائل موخوره است. برخی از مهمترین شرایطی که سبب ایجاد این مسئله میشوند را در ادامه معرفی میکنیم.
- قرار گرفتن بیش از اندازهی مو در معرض آفتاب، آلودگی، گرد و غبار و مواد شیمیایی
- استفاده از آب خیلی داغ برای شستن موها
- استفادهی مداوم از شامپوهای بسیار قوی و سرم و ژلهای حالت دهنده
- استفاده از آب دارای کلر زیاد
- سشوار کشیدن بیش از اندازهی موها
- قرار گرفتن مو در معرض مداوم گرمای اتوی مو یا فرکننده (آسیب به فولیکولهای مو)
- شانه زدن مو با استفاده از برس و شانههای نامناسب
- تحریک و شانه زدن مداوم مو
- نشستن و تمیز نکردن اسپریهای مورد استفاده بر روی مو
- استفاده از گیره مو یا سنجاق سر به مدت طولانی
- کم آبی بدن
- استفاده زیاد از رنگ مو و دیگر مواد شیمیایی
حال که با علل ایجاد این مسئله آشنا شدید، بهتر است نگاهی به روشهای مختلف درمان آن بیندازیم.
روشهای درمان
موخوره را میتوانید به روشهای مختلفی درمان کنید. این روشها شامل برخی شیوهها و روش خانگی درمان هستند. همچنین خواهید دید که برخی از محصولات میتوانند در این زمینه کمککننده باشند.
درمان خانگی موخوره
در این بخش برخی از بهترین و کارآمدترین روشهای درمان را خواهید شناخت. برای کسب بهترین نتیجه روشها را به طور دقیق اجرا کنید.
ماسک تخم مرغ
تخم مرغ منبعی بسیار غنی از اسیدهای چرب ضروری و پروتئین است. استفاده از ماسک تخم مرغ باعث تقویت ریشه مو شده و به رفع موخوره کمک شایانی میکند. برای این کار میتوانید از یک زرده تخم مرغ به همراه 2 قاشق غذاخوری روغن زیتون و یک قاشق غذاخوری عسل برای ساختن یک ماسک خوب استفاده کنید. اجازه دهید این ماسک حدود 20 تا 30 دقیقه روی مویتان بماند و سپس آن را با یک شامپوی ملایم بشویید.
درمان با روغن نارگیل
روغن نارگیل فواید بیشماری برای مو و سلامت آن دارد. برای استفاده از این روش نصف پیمانه روغن نارگیل نیاز دارید. از ریشه شروع کرده و موی خود را به آرامی و به طور کامل به روغن نارگیل آغشته کنید. پس از پایان کار موهایتان را بالا گرفته و یک پلاستیک یا حوله دور آن بپیچید. پس از 30 دقیقه موهای خود را دو بار با شامپو بشویید. این پروسه را هر دو هفته یک بار اجرا کنید.
عسل و روغن زیتون
ترکیب روغن زیتون و عسل میتواند گزینهای بسیار مناسب برای ترمیم موهای آسیبدیده باشد. این ترکیب علاوه بر درمان موخوره به درمان خشکی پوست سر و افزایش درخشش مو نیز کمک فراوانی میکند.
برای این کار سه قاشق غذاخوری روغن زیتون را به همراه دو قاشق غذاخوری عسل مخلوط کنید. سر خود را با شامپو بشویید و سپس محلول را به سر خود بمالید. اجازه دهید این محلول حدود 20 تا 30 دقیقه روی مویتان بماند و در پایان با یک شامپوی مرطوب کننده موی خود را بشویید.
دیگر درمانهای موخوره
برای درمان موخوره محصولات مختلفی طراحی و تولید شدهاند. از این میان میتوان به شامپو ضد موخوره، ماسک موی ضد موخوره، سرم ترمیم کننده مو، نرمکنندههای مو و محلولهای تقویت کننده مو اشاره کرد.
در صورت استفاده از این محصولات حتماً طبق روش مصرف آنها عمل کنید.
راه های پیشگیری از موخوره
بهتر است پیش از بروز چنین شرایطی نسبت به پیشگیری از آن اقدام کنید. بی شک با شناخت علل ایجاد موخوره میدانید که باید از چه چیزهایی اجتناب کنید. برای مثال نباید بیش از حد از اتو و سشوار استفاده کنید یا سر خود را با آب خیلی داغ بشویید.
برخی از نکات مهم در پیشگیری از موخوره که ممکن است از آنها اطلاع نداشته باشید:
- گاهی موهایتان را با آب سرد بشویید.
- از لوازم بهداشتی و محصولات با کیفیت و استاندارد مراقبت از مو استفاده کنید.
- برای جلوگیری از اصطکاک شدید در زمان خواب، از بالشهای ساتن یا نخی با کیفیت استفاده کنید.
- موهایتان را با شامپوهای ملایم بشویید.
- از نرمکنندههای طبیعی استفاده کنید.
- موهای خود را مرتب نگه دارید. (سعی کنید موی خود را با شانهی چوبی شانه بزنید)
- استفاده از مواد شیمیایی را به حداقل برسانید.
- موی خود را هر سال حداقل یک تا دو سانتیمتر کوتاه کنید.